Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, May 6, 2014

Morning sickness, nyah kau!

Assalamualaikum w.b.t,

Entry ni aku taip masa dok bersembunyi dalam toilet. Ni jelah solution terbaik yang aku ada bila bau dari dapur menerjah ke bilik. Jenuh dah beli macam-macam jenis pewangi. Tapi setiap kali kawan- kawan aku masak especially menumis atau menggoreng, memang tersiksa jiwa dan raga. Bau yang boleh ubah aku jadi incredible hulk automatically. So, toilet jelah penyelamat walaupun kadang-kadang bau tu tetap sampai ke dalam toilet, al-kisahnya aku lari dok dalam shower pulak!

Hai la morning sickness... kenapa tak morning aje kau menggila..nie sepanjang hari terpaksa tanggung..kadang-kadang jatuh jugak air mata..terus keluar ayat keramat..." Abang...ayang nak balik Msia..sob..sob.."..nasib baik ada suami selalu menenangkan aku..

Masa mula-mula rasa morning sickness..aku terus call mak..tanya macam mana mak mengandungkan aku dulu..mak kata mengandungkan aku lah yang paling dasat sekali..terpaksa terlantar je tak boleh nak buat keje..patutlaaaaa... huhuu..i lebiu mak!

Yang paling kelakar, ada satu point tu aku rasa betul-betul tak tahan..aku terus call mak and ayah suruh tolong doakan dan baca yasin sat bagi hilang aku punya morning sickness ni. Apa lagi mak bantai gelak kat aku. Mak kata "hang ingat penyakit buatan orang nak doa bagi hilang? Kena la sabar memang itu lumrah..bahagian masing-masing..kena baca doa..nanti lama-lama hilang sendiri".. sob.sob..sob..makk...memang buatan 'orang' la jugak..tapi cuma kita tau orang tu sapa..menantu mak..uwaaaaa!!!!

Aku rasa most of women memang alami morning sickness ni. Benda biasa. Cuma aku ni mentally tak kuat kot. Tak prepare. Stress dengan nak cope dengan master programme ni lagi. Jauh dari family menghadapi pregnancy buat kali pertama. Aku selalu independent. Bila start morning sickness, aku rasa lemah dan terpaksa bergantung pada suami untuk makan, mengemas...aku jadi tertekan tak dapat buat semua sendiri.

Makan pulak dah x berapa nak lalu. Bukan apa aku rasa sebab aku fobia nak muntah. Penat kot makan pastu semuanya ke sinki tak sampai 15 minit. Makanan yang aku suka semua aku jadi tak suka. Last-last biskut jelah aku telan. Air pun sama. Semua aku tak suka. Jus, susu, even air masak. Semua rasa nak muntah.huhu..kesian baby ibu.. nasib baik hari tu adik ada kirimkan sirap rose.. terus addicted dengan sirap kenduri..nak hari-hari! Tapi hubby marah takut kang end up kencing manis pulak bini dia ni ha!

Semoga cepat la pulih seperti biasa. Aku nak jalani hidup normal macam biasa. Nak masak and makan sedap-sedap.Ada ke yang dapat morning sickness dasat macam aku jugak? Ke mungkin lagi dasat? Tabahkanlah hati kita-kita...

Monday, May 5, 2014

My new episode in Wrexham, Wales, UK

Assalamualaikum w.b.t,

Berhati waja aku nampaknya hari ni. Almaklumlah update dari henpon saja. Seronok sikit nak menaip sambil bergolek dan berbaring.

Hari ini Isnin. Cuti umum.
Bank Holiday. Sini memang banyak pulak Bank holiday. Tapi aku sukaaaaaaaa! Boleh la bermanja lebih-lebih dengan katil dan bantal. Hehe

Ramai tertanya-tanya kehidupan kami di UK. Alhamdulillah dah 2 bulan bertabah di sini. Meh la aku ceritakan.

Seronok tak hidup kat UK?
Jujurnya, aku dengan suami tak berapa excited di sini berbanding kehidupan kami di Italy dulu. Selama 2 bulan ni belum lagi terasa ada alasan kukuh untuk bermaustatin di sini lebih lama.Bahkan aku sendiri dah rasa homesick dari bulan pertama aku di sini. Di Trento dulu, satu hari cukup untuk buat kami jatuh cinta dengan Italy. Selalu kami berangan-angan untuk menetap dan membesarkan anak-anak di sana. Entahlah aku pun tertanya-tanya kenapa. Walhal sejak 6 tahun dulu, aku yang beria-ia nak sangat jejak kaki kat bumi Britain ni. Aku dan Qahar rasa kosong. Lansung tak bernafsu nak berjalan ke mana-mana. Tambah-tambah lagi dengan keadaan aku tengah pregnant.Lagi la bertambah kemalasan kami. Kalau ada pun niat tersimpan nak terbang ke Italy balik menziarah kawan-kawan di sana. InsyaAllah sekiranya berkesempatan. Aminnnnn...

Best ke belajar master degree kat sini?
Hmm.. masa aku kat Italy ( Italy jugak nak dibandingkan)..walaupun aku buat internship, tapi kami sebenarnya join master courses. I enjoyed my time in Italy so damn much. So, ini bukan kali pertama aku merasa belajar level master degree. Sini? Lecturer ok. Kelas pun ok. Tapi biasalah aku kan ambik MSc. Composites, bidang yang aku tak pernah ada basic, bergelut sakan jugak saraf otak aku nak berfikir. Tambahan pulak, tekanan dari pihak company yang mahukan report setiap minggu, menambah beban dan sesak di dada. Tak cukup dengan weekly summary, kena provide monthly report, weekly survey,weekly skype session..urghhhhh... Tak best sebab kelas kami cuma ada kami-kami saja. Tak macam di Trento dulu, kelas bercampur dengan international students and Italian yg lain. Time tu seronok buat kawan, kenal budaya bangsa lain, berborak pasal economics dan politics negara masing- masing. Sekarang nak borakkan apa, 24 jam mengadap muka yang sama dalam kelas, ...hahaha..13 orang budak melayu, kalau dah berkumpul, jadi melayulah kami.huhu. Baik buat master kat Mesia je dak? Bleh makan roti canai hari-hari..takdela aku mengidam cam sekarang..eh?hahahha

Apa yang best pasal Wrexham?
Selain daripada baju murah dan cantik kat Primark, benda lain aku tak rasa lagi best pasal Wrexham.haha. Makanan ok la. Malas masak boleh order je delivery.dari kedai fastfood or kebab. Ada kedai Thai kat town untuk cari barang masak yang rare untuk perut melayu macam kami. Tapi tak sebest kedai Asian Food kat Trento dulu. Expenses kat sini xleh nak kawal berbanding aku kat Trento dulu. Kat Trento sebulan €300 dah lebih dari cukup. Kat sini £500 sebulan jugak la abeh. Tak cerita lagi hostel yang mahal nak mampppp...


Maybe aku dah sehat sikit nanti bleh la aku jalan-jalan meluaskan pandangan kat UK ni. Maybe aku akan lebih suka nanti. Tapi aku tak suka angin sejuk kat sini atau aku lebih suka panggil "angin jahat".  Buat masa sekarang, aku lagi suka pejam mata dan explore Trento, Venice, Milan, Florence dan Rome dalam memori aku. Indah sangat!

Alahai morning sickness!

Assalamualaikum w.b.t,

Hari ni rajin. Rajin menaip. Yang lainnya masih lagi malas! Malas makan, malas mandi, malas nak mengemas, malas semuanya..buruk bebenor perangai ibu mengandung yang sorang ni!

Alhamdulillah hari ni genap 10 weeks baby dalam perut ibu. Ini mengikut kiraan doktor la. Baru 1/4 perjalanan kami, jauh lagi nak sampai ke penghujung. Bertabahlah wahai Nuraini! Bertabahlah baby di dalam. Kita berjuang bersama-sama!

Bercerita tentang morning sickness. Aku mangsa morning sickness. Rasanya hanya Tuhan yang tahu. Bilanglah apa pun, aku mengada atau terlalu manja. Rasa sendiri setiap apa yang aku lalui, baru bukak mulut dan bagi komen ok! Eh, teremosi pulak..ni pun sindrom jugak la nie.hehe

Sejak tau aku pregnant, automatik pakej morning sickness sampai. Muntah-muntah kadang-kadang sampai 3-4 kali sehari.. pening dan loya tak payah cakap.. benda yang aku suka makan sebelum ni terus aku tak lalu. Perut rasa sebu dipintal-pintal dari dalam. Dah la xlalu nak makan, makan sikit dah muntah balik. Nikmat dan selera makan ditarik sekelip mata. Hanya airmata ja kadang-kadang meleleh sebab tak tahan. Mula la rindu pada mak merasuk-rasuk dalam diri. Padahal baru sebulan aku di bumi Wales ni.

Hari-hari kelas kami di Composites Centre, di Broughton, lebih kurang 15-30 minit perjalananan dari campus. Panjang perjalanan bergantung pada jalan mana yang driver guna. Bila dapat bas yang besar dan selesa ok la.Kadang-kadang coach yang datang kecik dan sungguh tak selesa. Setiap kali jalan tak rata, bergoncang isi perut aku, bergegar saraf otak yang tengah pening. Jadi agenda setiap kali turun bas adalah ke toilet, memuntahkan isi perut. Pernah sekali aku termuntah dalam bas. Habis jacket aku. Cis! Waktu balik pun sama, turun bas aku la orang pertama berjalan laju balik ke hostel menahan muntah. Kadang tak sempat sampai lagi dah terkeluar di tengah jalan. Mana tak aku meraung. Bergelut dengan master courses yang baru nak mula, aku pulak dalam keadaan yang terpaling lemah aku pernah rasa dalam hidup aku. Aku betul- betul tertekan. Mujur la ada suami yang selalu nasihatkan aku. Keluarga yang banyak bagi sokongan. Rasa better la sikit. Now menginjak ke minggu ke 10, aku makin biasakan diri dengan morning sickness ni. Masih lagi muntah tapi sebolehnya aku cuba tahan. Sekarang kalau muntah bukan main teruk aku rasa, pahit berdengung tekak aku.

Satu hal lagi. Aku tak boleh bau kitchen. Rasa loya dan sakit kepala yang amat sangat. Rasa benci yang membuak-buak. Serasa macam nak bakor je kitchen tu haaa..kebetulan bilik aku betul-betul depan kitchen...padan muka aku! Bila ada kawan-kawan yang masak, aku mula naik gila. Kesian suami aku. Kalau dia masuk kitchen, bau melekat...dia skali aku halau! Huhu.. bau minyak goreng dan bau bawang yang menyeksa aku sebenarnya. Tuhan saja yang tahu apa yang aku rasa. Tak terucap rasa yang macam mana. Dan sampai ke saat 10 minggu ni pun masih lagi sama. Aku benci kitchen! Tapi aku rindu nak lepak dengan kawan-kawan sebab tu tempat feveret kami buang masa. Masak, borak kosong sambil tengok Big Bag Theory atau How I Meet Your Mother.  Dah hampir sebulan lebih aku tak lepak kitchen. Benci tapi rinduuuu...

Suami aku terpaksa tangguhkan hasrat dia nak keje sebab terpaksa uruskan aku yang tengah mabuk. Kesian kat dia. Dah la aku tak boleh nak manja dengan dia macam dulu. Aku rasa dia busuk.huhuhu.. Sepanjang aku mabuk morning sickness ni, dia yang uruskan semuanya. Basuh baju (guna mesin), masak apa saja yang dia mampu, kemas apa yang patut. Aku banyak bedrest je. Feeling princess sangat tau! Terima kasih sayang. I love you so much! ♥

Semoga trimester kedua aku dipermudahkan Ya Allah...









My first Pregnancy ♥

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah. Nie entry paling tazabar aku nak tulis. Bukan sebab apa pun. Takut masa berlalu dan aku terlupa apa yang aku lalui dan rasa. Aku nak semua anak aku rasa special. Di abadikan pengalaman mengandungkan setiapnya di sini supaya aku tak lupa. Dan mereka boleh cari tahu apa yang aku rasa seawal kewujudan setiap mereka di dalam rahim aku. Ehem..mereka macam ramai aje..mesti suka encik suami kalau baca..dia memang nak kalau boleh satu team bola..cuma aku berdoa moga ada kekuatan semacam mana mak melahirkan kami bertujuh. Supermak!

Waktu kami buat keputusan untuk terbang ke UK, yang dalam perancangan cuma kemana arah tuju nak berjalan sepanjang setahun di sana. Wallahi tak terfikir nak balik bertiga walau selalu di usik keluarga dan kawan-kawan. Kami selalu senyum buat-buat cool saja bila ditanya. Rasa nak sodok perut tukang tanya soalan pun kadang-kadang ada. Bukan apa. Buta? Kami masih belajar. Masih belum letih bercinta. Kasi can la dulu nak berbulan-madu puas-puas. Lepas balik nanti kami fikirkan la soal bertiga, berempat atau berlima.

Tup-tup lepas 3 minggu di Wrexham, badan aku rasa lain macam. Sakit kepala dan pening. Mula-mula ingat sebab perubahan suhu dan cuaca. Almaklumla Malaysia time kami fly tu dah macam gurun Sahara.Sampai di Wrexham pulak sejuk gila. Walaupun end of winter, angin sejuk dia terasa sampai ke tulang hitam. Tambah pulak aku yang cekeding ni. Bertambah-tambah merana. Mula-mula aku tak layankan sangat tapi bila dah hampir seminggu tak hilang dan mula rasa prestasi terjejas, aku mula mengadu pada encik suami. Encik suami terus cakap "entah-entah ayang pregnant kot". Aku menafikan sekerasnya. Tak mungkin kata aku. Niat dia nak beli pregnancy test di pharmacy pun aku bantutkan. Bersungguh-sungguh aku cakap aku bukan pregnant, maybe terlalu letih. Dia pun redha. Tapi dalam masa yang sama dia dok mengadu kat TJ dengan Tqah, pasangan Msia yang ada baby kat sini. Tqah pun cakap kat hubby maybe tu tanda pregnancy. Lagi bertambah suka la encik suami. Tapi aku dok yakinkan diri aku just angin satu badan kot.

Suatu hari dalam lab, aku rasa kepala pusing sangat. Rasa tak tertanggung. Terus aku sms hubby "abang, pi la beli pregancy test tu. Dah tak tahan menanggung pening ni. At least kalau tak pregnant, boleh kita ikhtiarkan ubat". Balik kelas nampak pregnancy test atas meja. Aku belek baca description. Waktu terbaik nak test adalah awal pagi sebab masa tu hormon tinggi. So simpan ke tepi dulu. Tapi sebenarnya aku pun tak sabar. Time hubby tgh main game, aku curi-curi ambik pregnancy test and masuk toilet. Subhanallah, tak sampai berapa saat, dua garis merah muncul dengan jelas! Aku terkedu. Tak percaya itu rupanya punca pening dan mual aku. Rupanya ada "penghuni kecil" dalam rahim aku... terkejut, sebak, kagum, takut...semua bercampur baur...

Aku keluar toilet.Curi iphone hubby untuk snap gambar pregnancy test. Aku keluar. Tanya hubby lama lagi ke main game? Dia kata dah habes. Aku panggil dia...tunjuk gambar..dia terus peluk and cium aku..suka la tu nak jadi daddy..aku cakap jangan bagitau sapa-sapa..aku malu..takde maknanyaaaa..dia keluar bilik, terus pegi ketuk semua bilik-bilik lain sambil jerit " we gonna have a baby!!!" Hergh, xleh simpan rahsia!

Aku takut sebenarnya. Kalau ditanya sungguh aku tak pernah duga apatah lagi bersedia. Tapi aku percaya, Allah dah aturkan yang terbaik untuk kami berdua. Jadi, haruslah aku REDHA.

Bermulalah episod morning sickness yang bagai tak berpenghujung. Muntah jadi hobi baru. Makan tak payah cakap, apa pun tak lalu....nantilah aku cerita di entry lain.

Jadi,
Wahai anak ibu,
Sesungguhnya kehadiranmu tak pernah kami jangka.
Tapi kami terima selapang dada.
Tak sabar nak bersua muka.
Bertumbuhlah dengan sihat dalam rahim ibu.
Sampai saatnya kita bertemu...
Ayah dan ibu sayakan kamu..
Lebiu ♥