Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, April 28, 2014

Interview PDC STR**D Mara Programme Part II

Assalamualaikum w.b.t,

Ya Ampun..lama gila xupdate..bz uolsss...dah nak masuk bulan Mei, aku baghu gigih nak tulis entry first utk tahun 2014..maaf la ye anak-anak..ibu busy banget! ;)

Well, aku tau entry ni dah basi. Bukan takat basi, dah tumbuh kulat hijau dah! Back pada last entry aku pasal interview PDC STR**D-MARA tu..alhamdulillah..dr semua candidate yang apply..aku dapat offer untuk join program ni..Pihak MARA bg quota utk 20 org, tp 16 je yang telah dirasakan layak dipilih oleh pihak STR**D..

Oh ya..sesi interview selama 4 hari adalah sepenuhnya dijalankan oleh pihak STR**D. Bila korang dah terpilih baru la MARA layan.cehhh...double standard uolss..hehe..yela..MARA sediakan pinjaman jeeee...

So, final interview hari terakhir..kami masuk secara berpasangan..aku digandingkan dengan student dari UniKL MIAT, Anep. ada 4 panel. 3 orang dari STR**D dan sorang dr pihak UniKL. Dari STR**D, 2 orang panels adalah engineer STR**D yang akan tanya soalan engineering. Since basic aku Mechatronics (Automotive), manakala STR**D adalah company yang buat project mechanical analysis untuk Aerospace field..aku kira selamatttttt la..panel pun xtau nak tanya apa kat aku..tapi aku la buat2 pandai pi mengaku aku ada buat revision sikit2 pasai basic aircraft..so aku pun gebang la apa aku tau..forces acting on aircraft, control surfaces...Anep kena soalan lagi kaw2 la sbb dia ada basic in Aircraft and mechanical..tapi beliau hebat..jawab dengan penuh gaya,mutu dan keunggulan..Alhamdulillah..dia pun dapat jugak join program ni..ni ha jadi penghuni depan bilik aku lagi!

Interview habeh lambat sbb sepatutnya ada 2 session tp sebab xcukup panel, terpaksa la jadi satu session je. Habeh dalam pukul 7 pm macam tu. Aku pun balik sebab dah lewat nak tunggu result. Masa dok tunggu LRT, terus dpt call dari Kak Mira, Exec UniKL, yang aku dapat offer so kena balik buat passport cepat-cepat. Alhamdulillah.

So, sebelum fly, kami kena attend training di Menara OBYU selama lebih kurang 2 bulan. Memula plan sebulan je tp tarikh flight kami asyik delay je so training jadi 2 bulan. Dari awai bulan 1 sampai la ujung bulan 2...

Masa training memang super duper stress. Nak menghadap jem dr Seri Kembangan ke Damansara..ohhhh..macam neraka la jugak hidup aku time tu....hehehe..mana taknya aku ulang-aling Kulim-KL every weekend utk siapkan tempahan cookies..nak xnak terpaksa la jugak sbb nak cari duit oiii..training diorang xbagi duit..nak hidup kat KL lagi..perghhh..macam pelarian pun ada..aku terhutang budi dgn suami yang sanggup tangguhkan study dia di Penang semata-mata nak hantar aku pegi training and ambik aku hari-hari.. kesian kat dia..kadang-kadang lepas hantar..tido dalam kereta sbb letih..lepas ambik aku balik training, kami pusing pulak area Puchong, Damansara, Batu Caves untuk hantar tempahan cookies..terima kasih la kat abg aku and kak ipar yang sudi tumpangkan kami kat rumah..kalau tak lagi la azab nak cari rumah sewa pulak..time balik training..selalu traffic jam memang binawe..so, hari-hari kami laki bini lepak kat tesco the curve tu..makan mamak takpun restoran Santai..perghh..kecur air liur teringat kerabu mangga dengan puding caramel yang super sedap kat situ.. ahhhh...Ya Allah..kuatkan hati hambaMu....

Panjang berjela la pulak aku membebel..
Dah nanti juling bijik mata kome baca entry panjang-panjang..
Satgi aku sambung lagi...
Nak pi muntah sat...

Bye..

NY


* Everything stated in this entry is PERSONAL VIEW only.
For more information, please contact me in person.