Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 27, 2013

Borang Pengurangan Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA

***Edited on 25th February 2016: 
Kadar pengurangan mungkin berbeza mengikut yang tertakluk di dalam perjanjian MARA pelajar. 

Kepada Pelajar yang baru Bergraduat,
Pesanan daripada Bahagian Kawalan Kredit (BKK) MARA

Anda semua digalakkan untuk mendaftar dengan Bahagian Kawalan Kredit (BKK) MARA dalam tempoh 6 bulan selepas Konvokesyen untuk hal-hal pinjaman pelajaran MARA termasuk pengurangan pinjaman. Selepas tempoh 6 bulan tersebut, MARA akan BLACKLIST pelajar yang tidak berbuat demikian. Pelajar yang disenarai hitam tidak akan diberi sebarang pengurangan bayaran pinjaman.

Tarif pengurangan seperti berikut:

Final CGPA % Pengurangan (Hanya bagi yang mendaftar dengan BKK sahaja)
≥ 3.5 0% 0%
3.00 – 3.49 10%
2.50 – 2.99 25%
2.00 – 2.49 50%

Peringatan: Pengurangan tidak akan diberi secara AUTOMATIK.

Sekian, harap maklum.
Sumber: AcMD Chancellery



Dapatkan BORANG di sini: 


Hope this might help :)

NY

8 comments:

Wahidah BME said...

Salam ukhwah. Terima kasih atas maklumat ^^ Hehe

Shakree Elmi said...

Saya baru tamat pengajian peringkat diploma.mengikut tarif saya mendapat tanggungan sepenuhnya sebab dapat pointer lebih 3.5. Soalan saya, kalau saya bercadang utk sambung belajar dan akan memohon pinjaman mara lagi perlu ke saya mohon pengurangan bayaran balik ni? kalau dah mohon utk diploma, degree & master nanti boleh memohon lagi? thanks.

icyblaze azriy said...

Fuh...
Lega hati tengok kadar dier.
Thank you kak noni~ :3

Nuraini Yusoff said...

Hi Shakree Elmi!
Im not really sure about that sebab Kak Nonie previously masa A Level bukan under MARA. Tapi, since my degree ditanggung oleh MARA and my final pointer pun >3.5, supposedly dpt pembiayaan penuh la kan. After graduation, Kak Nonie applied pengurangan MARA, tapi since now my master pun ditanggung oleh MARA, MARA hantar surat yang pengurangan akan dilakukan lepas kak Noni habis master. Yup, boleh je mohon lagi MARA for degree and master. Just isi borang balik macam biasa.

Nuraini Yusoff said...

Hi Wahidah! :)

Nur Amirah Musa said...

Pengurangan bayaran nier, bergantung pada course yang kita ambil ke?

the.name.is.sarina. said...
This comment has been removed by the author.
Crazycatlady said...
This comment has been removed by the author.