Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, April 1, 2012

[Gambar] Sekitar majlis Pertunangan Nuraini & Abdul Qahar: 13 March 2012























Officially taken :)

Salam,

Alhamdulillah, semalam,tanggal 31 March 2012, im officially engaged to Abdul Qahar :)
Syukur kepada Allah..setelah hampir 3 tahun bersama,kami kini melangkah ke satu lagi fasa yang baru..

Besides i was excited being engaged to the one i love so much, kehadiran kawan-kawan kami yang mengenali both of us sepanjang hubungan kami cukup bermakna buat kami berdua. Thanks for ED, he's our cupid! :) 
Dia pun dtg semalam,setelah lama sangat tak berjumpa,terharu la..huhu..Thanks to Megat,Dush,Feroz,Iman,Abg Amir,Hafiz,Joe and his gojes GF..my friends from MSI..Sah,Sirap,Esha,Aceeq,Man,Acap,Abul,York,Syarhan,Azzam..yang sudi hadir memeriahkan majlis kecil kami..Happy sangat !Tak sabar nak tengok video by Hafiz.It must be really amazing!:)

Deepest feeling for Qahar's family of course! Thanks sudi datang. Berdebar-debar first time bertemu dengan Umi & Walid Qahar..Alhamdulillah semuanya dipermudahkan Allah..

Fasa pertunangan merupakan satu fasa cabaran buat pasangan..Semoga dengan doa semua yang hadir dan juga kawan-kawan, segalanya dimudahkan untuk kami berdua..InsyaAllah..

Aku masih menyesuaikan diri sebagai tunangan orang..Hidup satu perjalanan yang sentiasa mendidik & mengajar kita menjadi insan yang lebih baik. Kami cuma merancang, Tuhan yang menentukan. Pastinya kami berdua mengharapkan yang terbaik untuk semua . Aku berharap dalam menghadapi fasa yang baru ini, kami sentiasa dalam redhaNya. Orang melihat hanya boleh menilai, tapi kami lebih tahu apa yang kami lalui. Bersyukur sangat dengan apa yang kami miliki sekarang..:)

Semoga dengan hubungan kami berdua , dua keluarga dapat disatukan dalam penuh rahmatNya. Jiwa kami di dekatkan padaNya dan hidup kami semua mendapat keberkatan dari Yang Maha Esa.Insya'Allah :)

Tuesday, February 7, 2012

I've learned!

I've learned that we don't have to change friends,If we understand that friends change.

I've learned that something that you do in an instant, can give you heartache for life
.
I've learned that you should always leave loved ones with loving words, it may be that last time you see them.

I've learned that we are responsiable for what we do, no matter how we feel.

I've learned that either you control your attitude, or it controls you
.
I've learned that my best friend and I , can do anything or nothing and still ahve a good time.

I've learned that sometimes the people you expect to kick you when you are down, will be the one who helps you get up.

I've learned that sometimes when i am angry i have the right to be angry, but that doesn't give me the right to be cruel.

I've learned that just because someone doesn't love you the way you want them too, doesn't mean they don't love you with all they have.

I've learned that maturity has more to do with what types of expirences you've had and what you learned from them, and less to do with how many years you have lived.

I've learned that it isin't always enough to be forgiven by others, but sometimes you have to learn to forgive yourself.

I've learned that just because two people argue, doesn't mean they don't love eachother. And just because they don't argue, it doesn't mean they do love eachother.

I've learned that you shouldn't be so eager to find out a secrect, it may change you life forever.

I've learned that sometimes the people that you love most in lfe, are taken from you too soon.

I've learned that you can't make someone love you. All you can do is be someone who can be loved, and the rest is up to them.

I've learned that no matter how much i care, some people just dont care back.

I've learned that it takes years to build up trust, and just seconds to destroy it.

I've learned that it's not what you have in life, but who you have that counts.

I've learned that you can keep going, long after you think you can't.

I've learned that their are people who love you dearly, but just don't know how to show it.

I've learned that even when you feel you have no more to give, a friend cries out and you find the srenght to help.

I've learned that our backgrounds and circumstances may have influenced our lives, but we are responsiable for who we become



Printer Oh Printer!

Salam semua,

Hows your day darlings?? Indahkah semuanya?!!
My day? Offfoooooo! Super duper Hoowttttt!!~~
Panas bebenar hari nie..balik kelas pukul 5.20pm pun rasa macam pukul 2 petang..

Sedey!!!Sob!Sob!
Tau tak..hari nie separuh duit makan aku minggu nie habes di telan abg kedai photostat kat cafe tue..
hampeh betul! Mahal gila la print kat kedai tue..sekeping 30 sen! Rabak la poket den nie ha!Print assignment dan notes Power E je RM20 lebih...huhuhuhuhu....

Nak printer!!!! Susah la macam nie..pasni dah la kena print out report Final Year Project yang beratus helai tue..semua subject nak kena print out notes..nak tunggu photostat notes orang..lambat bebenor..subjek semester nie semua menaikkan tekanan darah aku yang selalunya rendah je nie..nota pulak takde..hadoiiiii laa...camne nak score nie...:(


Tadi dah print out note Power E, masuk kelas aku sengih bahagia..mana taknya dah ada nota..senang la nak study..xdela kalut nak salin formula berjela-jela kat slide show madam kan..orang buat exercise 7..aku dah advance buat exercise 9..bangga sekejap..hehee....Tapi dalam hati menangis..satu chapter slide tue je RM8..huhuhu..

Makan maggi jelah aku sem ni kalau berterusan begini..Ohhh Noo!

Mood : :(

Monday, February 6, 2012

Mashed Potato Percubaan Pertama!



My first home-made mashed potato!

Salam,

Holla darls!

Last week pergi Hasani Bookstore yang femes kat Kulim Landmark tue dgn my luv. Well, kitaorg kan student, so dapat voucher buku RM200 yang hebat itu! My luv ada beli some stuffs, so i have no idea nak beli apa since i dah shopping last week apa yang perlu di beli. Plan nak beli Al-Quran tapi tak byk sgt option yang ada, we decided to buy it later. So sambil teman my luv tu, i  survey bahagian buku masakan. Terlihatlah beta buku western food.yeay! My luv suka makan western food, so saja la beli kan, nanti ada masa boleh la try :) My luv cerewet bab makan-makan nie..asam pedas tak makan,rebung tak suka..mee tak boleh nanti angin...so, kena la faham apa yang dia suka kan..

So, bila balik dok belek-belek buku tue.Since i don't have any plan for my Sunday, i decided to try simple recipe from the book. Lets try out my favourite first!Mashed potato!!~Kalau pergi KFC,mesti nak makan byk2. Lagipun my luvly Mia pun boleh makan mashed potato nie!

Thanks to my mum yang sanggup sponsor beli bahan itu dan ini. 4-5 kali jugak la dera adik pergi kedai.hahaha..Well, kami kakak-kakak oke!hehe

Try la ikut resepi buku tue, hasilnya kentang tue terlebih stok ayam!huhuhu..try buat gravy, tak jadi macam yg sepatutnya.Siap berketul-ketul lagi. Biar betul buku resepi ni! Aku dengan pantasnya terus mintak tolong en. Google cari resepi from internet. Ohhhh nooooo!!!! Mmg resepi dalam buku tue tak lengkap la!!!Geramnyaaaa!!!Haiiyaaaaa...



 Potato yang dah siap direbus dilenyek-lenyek sedemikian rupa!

So, aku gigih buat percubaan kali kedua untuk buat gravy black-pepper mengikut resepi dalam internet tue.Tadaaaaa~~~Alhamdulillah,sedap! Mak pun cakap sedap! :) Rasa macam makan buat sup pun sedap tau.Ingredient aku letak je dengan penuh kasih sayang!hehee

Takpe.Nie baru first trial.Aku akan pastikan trial-trial yang seterusnya lebih baik!InsyaAllah .My advice, kurangkan sikit stok ayam tue ye anak-anak! :)

My home-made black-pepper gravy!

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


 credit to www.myresepi.com


# Moral of the story: Sila google dulu resepi sebelum buat!huhuhu~~

Hey! I'm SUPER SOMETHING now! :)

You see
I was nothing more
Than a girl who wished
For something different
Watching her dreams
From a distance

You see
When you came in
It's a different game
You believe in me so much
You turn me from nothing to a girl
Who's super-something

(Chorus)
You'll see
I'm better
I'm faster
Stronger
I'm happier
When you by my side
(Ku lalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I'm better
I'm faster
Stronger
I'm happier
When you by my side
(Ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

The truth is
I was never more than this
Something kept me from reaching out
For something
But my heart is wanting
What it's looking for
Then you came
You turn me upside down
I'm no longer afraid
Of chasing
Possibilities
I'll be the last one standing


P/s: Thanks Syg..you turn me into SUPER-SOMETHING girl!


Saturday, February 4, 2012

Girls and Make-up

Salam,

Prinsip aku malam nie.Menulis selagi mampu.So, silalah baca entry yang ke-5 dengan penuh kasih sayang!Peace! :P


Siapa suka make-up?Saya!Saya!Saya!
I'm sure almost every girls luv make-up as much as i do.
Make up can turn an ugly duck into a beautiful swan!
Before, make up only worn by professional but nowadays, everybody can wear it!
It has become a universal.A nature!

I do have some make-up stuffs, Only basic stuffs such as mascara, eyeliner (i do have a lot of types), eye shadow, lipsticks and some more.Actually i'm not "rajin" enough to wear it regularly. For me, it is a waste of time because we need to remove it after that,right?Besides, when wearing too much make-up, we will feel a bit lazy to solat because sayang nak remove.Bayangkanlah u look superhot with your gorgeous make-up plus with tudung/shawl belit-belit..and bila time nak solat, of cos la lama nak remove kan? All the waterproof mascara,waterproof eyeliner..ohhhoooo...tue belum lagi kira nak buang shawl yang berbelit-belit..lepas solat, nak pakai balik..nak pakai make up balik..haahhaa...seksa kan?I know..i know..i know exactly how it feel because i was there before! *Sigh!

So, now im only wearing make-up on special occasion such as dinner or special day like dating maybe?hehehe..But,im prefer basic make-up only.. Safi Balqis Moisturizer+Mustika Ratu Foundation+ Pixy Compact Powder + Elianto Creamy Basic Eye Shadow + Elianto Waterproof Eyeliner + Maybelline Waterproof Mascara (Jarang pakai nie!) + L'Oreal Pink Rose Lipstick = I'm ready!!! Ini kalau rajin la...

Kalau malas atau nak pergi kelas je, Safi Balqis Moisturizer+Mustika Ratu Foundation+ Pixy Compact Powder + Nutrimetics Lip Balm/ Vaseline = Done! :) We need that to protect our skin basically!Tudung pun dah jarang pakai shawl yang berbelit-belit..sekali-sekala je..now, im in love with tudung express ! Nak solat pun senang tau :)

P/s: Me in tudung ekspres, My new amor!Muka ke'demam'an yang penuh penafian. Tetap berlakon sihat semata-mata nak tgk M.Nasir Live at Mon Rods Kulim. :)

My conversation with my other half while he was staring at AVON latest catalogue at my house:


He : I don't like girls with make-up!


Me: Ermm..kalau tak pakai make-up...Nanti tak cantik..orang lain semua pakai make-up..nanti you rasa your gf/wife not beautiful enough..


He( while staring into my eyes): You will get worst when you are older. I better get used to it from now.


Me:......(speechless)..terharu....sob!sob!sob!


# Moral of the story : It is not wrong to wear make-up as long as it is not an excessive one.Remember, anything that is EXCESSIVE is DAMAGING!Love your skin!

UniKL ISEM 2012

Salam

Hye dears!
MARA recently launched INTERNATIONAL STUDENT EXCHANGE MOBILITY (ISEM) , financially supported by MARA for a duration of one or two semester in Europe ,Middle East, South East Asia,USA, Canada, Denmark, Finland,Sweeden and many more.

Criteria:

-Bachelor degree level

-Duration of mobility: 1 or 2 semesters

-Period of exchange: in sem 6, 7 or 8

-credit transfer from host university endorsed by MARA
-CGPA 3.75 and above (3.50 can be considered)
-Flight ticket and subsistence allowance provided
-Placement at UNIKL's university partner

Agak terkejut pertama kali mendengar this program coz' this is the first time MARA organized such program untuk student-student yang bernaung di bawah MARA, specifically UniKL Students. I felt like i was given the 2nd chance ! hahaha..sungguh teruja saat tue especially when i checked the list and UK is on the list!!..My current CGPA is quite good, so i'm qualified enough to apply for this program.7 students were picked by HEMs to apply and only 2 scored 3.75 and above incuding me.


Another program is ERASMUS MUNDUS. A program between Asia-Europe, where they will send the students from Asia to Europe and they will support the financial and expenses there. UniKL is one of the partners in this program. Here is the conversation between me and my lecturer last week:


En. Yusoff: Kamu apply ISEM tak?


Aku: Blum lagi.Masih berfikir-fikir lagi..


En. Yusoff: Alah, kamu join ERASMUS MUNDUS jelah nanti. Buat PhD kat Polytechnic of Catalunya, Spain.


Aku: Eyh, Master pun blum, camne nak buat PhD pulak encik...


En. Yusoff: Laaa..kamu tak tahu ke. Student yang graduate with 3.75 and above for his/her first degree tak payah buat Master, trus buat PhD je la..


Aku: OooooOoooo (muka tercengang & ternganga...).


Ok.Aku terasa jahil sebentar!




But,I'm not sure about my decision. Should i go for this ISEM?....Nuraini,beristikharahlah kamu.. :(


*****

Alhamdulillah. Aku terpilih untuk program ISEM nie mewakili UniKL MSI. Aku dihantar ke Trento, Italy selama hampir 6 bulan (Sep- Jan). Amazing experience indeed! Nanti aku tulis entry pasal pengalaman kat Italy, more details info pasal ISEM programme and tips to survive in Italy okeyh! :)



28 April 2013

Campaign 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Salam Maulidurrasul..

Wow!My 3rd post for tonight!Kau mampu?haha
Ok.Harus mengakui bahawa saya sudah gila menaip!Sudah!

Campaign 2012?Apakah itu?Bukan campaign riben merah,pink,hitam,kelabu atau hitam putih tahi cicak ye..
Ini kempen saya sendiri!yeay!!Well, some people might call it as "Azam 2012", but im prefer to call it as a campaign!

Tahun nie aku berazam untuk mengadakan kempen kepada diri aku sendiri!Good things start from ourselves, right?So, antaranya:

1. Kempen Solat 5 Waktu
2. Kempen Solat di Awal Waktu
3. Kempen Baca Al-Quran Sehari Satu Page.
4. Kempen Baca Al-Mathurat Waktu Subuh & Asar
5. Kempen Jangan Bertangguh Kerja
6. Kempen Belajar Memasak
7. Kempen Kurang Buang Masa

Banyak lagi kempen-kempen yang aku nak lancarkan..tapi buat masa sekarang, aku rasa better focus and cuba achieve this target first.To be realistic, yes,memang susah..tapi it is not harmful to try kan?Biar mimpi sampai ke bintang, kalau tak dapat bintang pun, sekurang-kurangnya kita dapat capai langit, kan?

Im not a perfect person.I'm not flawless. But everybody picks up lesson as it goes up their learning curve right? So do i..improvement..is what i always need! :)

So, what's ur campaign?

Everything is brand new!

Salam..

Sebenarnya dah lama nak tukar header tue.Finally, berjaya jugak design header baru dengan jayanya!Tahniah Nuraini! (sambil tepuk bahu sendiri!) Dah tahun 2012 kot..kena la tukar kan..hehehe

Tadaaaaa!!! Aku pun takde idea nak letak nama apa..hentam jelah kan..ngeh3



P/s: Excessive make-up in the pics are not real.Edit!Edit!and edit! :P

Selain header, aku jugak dah tukar link to this blog.Here is the new link


Kenapa tukar? Haaa..sebenarnya aku nak menyusahkan lagi orang lain view this blog.hehehe
Well, back to the basic, im not writting here for any commercial purposes or else. Here is the place where i can share whatever i love to write. Pieces of my life..my memories. Kind of valuable pieces in my journey. Somewhere my future child can refer back to. I wanna remember what kind of girl i was.What kind of values i'm holding on in my life.So, only certain people can access to my beloved site here.Sorry stalkers out there! :)

Eh, layout pun dah baru. Yummy!Yummy!~ :)


New Year 2012 & FYP 1 :)

Assalamualaikum..

Well, tau..tau..tau..mmg dah lambat sgt kan..tapi den totap dogil nak wish jugak..HAPPY NEW YEAR 2012!!
weeeeeeeee~~~..Maap ler..busy sesangat..tak sempat nak update pun my blog..well, im missing you so much my sweety bloggie~yeuwwww!Banyak story nak citer nieyh!Sedar tak sedar dah menjelang 2012 dah..rasa macam sekejap je masa berlalu kan?..Hmm..im turning 24th this year..tuanya sayaaaaa..rasa macam baruuuuuu je celebrate my 12th birthday..

I've started my new semester..its my 6th semester to be exact..Well,im taking my Final Year Project 1 this sem, guess how busy i will be?Uhuk...uhuk!! Sedih semester break dah habes..but im ready for new challenges!Here i come~~~~

Alhamdulillah, tengah pening nak cari tajuk for FYP,tetiba Allah bukakan jalan yang luas untuk aku..tengah jalan-jalan di Academic Block ari  tu, aku sebok mendapatkan signature for add subject, tetiba En. Yusoff panggil...En. Yusoff nie bukan bapak aku tau...nama je sama..hehehe..he's a lecturer in UniKL MSI..sangat sporting and best!Aku tak pernah join kelas dia, tapi dia pernah join BETA Camp 3 di Sedim, memang kaki buli buat air kopi tengah malam!haahaha..sweet memories..

"Haaaaa,kamu...."

Aku pun terus la jumpa dia.Dia bagitau PROTON baru launched PROTON Green Mobility Challenge 2012..and UniKL MSI has been chosen as one of the contestant.The challenge is to change a PROTON car (Saga FL) into an electric car (EV). Interesting! So,he offered me to join the team and i can make it as my FYP Project! Alhamdulillah!Lets kill 2 birds with one bullet only!hehehe..So, i met him last week to get my research title. Im appointed to do some research on starting method. I will try my best yah! InsyaAllah..


Proton Green Mobility Challenge (PGMC 2012) is held in conjunction of Malaysia's Innovation Year.  It is organized by Proton and Agensi Inovasi Malaysia (AIM).   The competition involves 9-month of enduring works on developing a Saga FL that fully driven by electric.  The developed EV will be then competed in 4-race event at Sepang International Circuit (SIC) in September 2012.

I'm very grateful to be a part of the team. I'm sure everybody will give their best effort for this project. In previous competition, ECO Challenge organized by PERODUA last year, UniKL MSI won the 3rd place. A great achievement for a new established university like us! For this project by PROTON, the winner will be given chance to be a trainee in PROTON, besides, a CV certified by them! Electric Vehicle (EV) is one of the PROTON's future project. I'm proud to be a part of this historical event!

Few days ago, i met him again. He told me the car is here already! Lets start the challenge! Hey ho!